«Боже мој, помози ми да часно носим високо звање Козака и будем верни син своје отаџбине и свог народа».  Славна прошлост Козака,  њихова дела, кодекси части и завети предака им дају за право да са поносом могу рећи: Слава теби Господе што смо Козаци.

 

 

Казаци- огранак руског народа са својом посебном културом , историјом, традицијом и кодексима части који су увек служили својој земљи, православној вери и свом народу. То је братство људи уједињених посебним стањем духа и свести, етике и морала.

 

У козаштву је опште добро било увек изнад личног добра. Козаци су једнаки како у правима, тако и у одговорности за своје поступке, без обзира на свеукупни статус. Нема ни кнеза, ни роба, већ су сви раби Божји.

 

 

Још један од кодекса козачког понашања је правило по коме би сви ми требало да живимо: «По теби суде о твом народу».

 

Не само Козаци, свако од нас својим делима и речима, презентује свој народ, своју веру, своју земљу. Ако су нам дела чиста и ако не чинимо зло већ друге чувамо од зла, чувамо на тај начин и нашу православну веру, наш народ, нашу отаџбину.
А отаџбина је за Козака скупа реч.

 

Најскупља.

 

Своју мајчицу Русију они су спремни и животом да бране.

 

Аутор снимка сниматељ NewsFront Србија Борислав Станојевић.

 

 

Јуче је удружење Амбасадорске козачке станице «Светосавска» прославило своју крсну славу светог Саву. У присуству гостију и браће Козака, који су допутовали из разних крајева наше земље, са Косова и Метохије, севера Војводине, Ниша, Панчева као и браће из Црне Горе, пресечен је колач уз присуство свештеника СПЦ.

 

Атаман Војислав Видаковић и аутор филма «Анђео са Заглавка» Љиљана Булатовић

 

Некон завршетка сечења колача, окупљенима се обратио Врховни Атаман Амбасадорске козачке Станице «Светосавска» Војислав Видаковић који је рекао да данас прослављамо нашег највећег светитеља, највећег Србина међу Србима, који је ударио печат не само нашој вери већ и нашој школи и нашем православном путу.

 

 

Видаковић је истако да се данас Козаци могу осећати поносним, посебно из разлога што су их током целе историје називали — Христовим ратницима.

 

«Они су онај корен Православља који је увек опстајао када је наша православна вера била угрожена», рекао је он.

 

 

« Козаци и њихови кодекси,  који нам говоре како треба да живимо а нарочитио како треба да умиремо. Јер, царство није на земљи, оно је краткога века. Најважније је оно на небу и по томе се ми Срби  разликујемо, заједно са нашом браћом Русима, од других народа», истакао је Атаман Видаковић.

 

Присутнима се, поред Атамана Видаковића, обратио и домаћин славе који је поздравио присутне нагласивши да је и његовом покојном оцу било име Сава и да му је указана посебна част овим кумством.

 

 

Поред Козака, обележавању славе светог Саве су присуствовали и чланови Ноћних вукова Србија, који су огранак Ноћних вукова Русије.

Ноћни вукови и Козаци- браћа по вери и оружју

Један од њих је и ветеран 63. Падобранске бригаде Слободан Башић. Он је на јучерашњем обележавању крсне славе браће Козака именован и проглашен за члана штаба Амбасадорске козачке Станице  и  произведен је у чин потпуковника.

 

 

Пре свечаног именовања Ноћног вука у чин козачког потпуковника, Атаман Видаковић је рекао да је Башић херој који је своје православље и своју љубав према српском народу исказао у борбама у 63 Падобранској и који ће представљати спону између Козака и њихове истинске браће и по оружју и по православном духу — Ноћних вукова.

 

 

«Баки», како иначе зову Слободана Башића, се захвалио на именовању рекавши да није баш човек од много речи, али да се увек трудио да служи Србији и православљу на најбољи могући начин и да неће изневерити поверење које му је указано.

 

Аутор Лола Ђорђевић дописник NewsFront Србија

 

Тагови: ; ; ;