Најмодернји амерички ловац Ф 35Ц (верзија за морнарицу) наишао је на изгледа непремостиву препреку

 

 

Најмодернји амерички ловац Ф 35Ц (верзија за морнарицу) наишао је на изгледа непремостиву препреку. Како преноси амерички портал Inside Defense, раније овог месеца, у извештају Пентагона указано је на нову ману Ф35Ц уочену током полетања са носача авиона, која би могла да одложи његово увођење у ратни састав за више година, а можда доведе и до обуставе програма.

 

Пентагон је формирао тим за ванредне ситуације, после извештаја о уоченим недостацима из 2015. године, који треба да испита полетање Ф35Ц са носача авиона, односно екстремно “цимање” главе пилота које може да угрози њихово здравље.

 

Према том извештају од 105 пилота који су уз помоћ катапулта полетели са носача 93 је пријавило болове. Тачније 74 пилота пријавило је умерн бол, 18 пилота јак, а један је пријавио «јак бол који се одржава» након покретања.

 

Како је наведено у извештају “осцилације које тресу главу пилота довољне су да угрозе њихову способност да доследно прате критичне податке током лета, што представља ризик за сигурност лета», поготово док полећу са носача авиона.

 

Неки пилоти погоршавају проблем откључавајући сигурносне појасеве како би спречили цимања током полетања због чега би каталпутирање из кабине могло да буде значајно отежано.

 

Министар одбране Џејмс Матис наложио је ревизију програма ЈСФ, локидовог стелт ловца Ф35 «суперлајтинг». Овај програм је достигао цифру од 400 милијарди долара што је према оценама председника Трампа превише.

 

Матис је наложио свом заменику да изврши ревизију како би се трошкови значајно умањили. Ревизија такође треба и да упореди Ф35 и Ф/18 суперхорнет и покаже да ли је модернизација Ф/А 18 ефикасна алтернатива.

 

 

Само цимање није неуобичајено, али за разлику од пилота на ловцима бомбардерима Ф18 који сада чине окосницу флоте, пилоти на Ф35Ц носе кацигу, вредну 400.000 долара која им на визиру приказује све битне податке о лету.

 

Произвођач овог авиона, Локид-мартин је кратко прокометарисао за америчке медије да су прем њиховим подацима полетања са палубе била успешна.

 

 

 

«Вечерње новости»

 

 

Тагови: ; ; ; ;