Грчки и турски ратни бродови имали кратко, али напето суочавање у близини групе грчких острваца у Егејском мору око којих се две земље споре, што се поклопило са новим напетостима у односима између Атине и Анкаре.

 

 

Министарство одбране Грчке је објавило да је турска ракетна топовњача «заједно са два чамца специјалних снага» ушла у грчке територијалне воде у близини групе острваца под називом Имија, преноси АФП.

 

«Пловила грчке Обалске страже и топовњача морнарице пратили су групу турских пловила, обавестивши их о нарушавању, а Турци су напустили подручје након око седам минута», навело је грчко министарство.

 

 

У Турској су локални медији првобитно известили да је турски ратни брод, на којем се налазио начелник Генералштаба турске војске Хулуши Акар, блокирала Грчка онемогућивши му да приђе острвцима.

 

Приватна агенција Доган јавила је да је било напето пола сата, пре него што се турски брод вратио на турско полуострво Бодрум.

 

Међутим, турске оружане снаге, како је пренела државна агенција Анадолија, негирале су да је брод блокиран и саопштиле да је мали брод грчке обалске страже посматрао то пловило издалека.

 

У саопштењу се додаје да је генерал Акар са брода контролисао турске бродове у Егејском мору.

 

Острвца Имија, која Турци називају Кардак, налазе се само седам километара од Бодрума.

 

Спор због суверенитета над тим острвцима избио је у јануару 1996, а данашњи инцидент се догодио у јеку нових тензија између две земље, након што је грчки Врховни суд у четвртак блокирао изручење осам турских војних официра који су пребегли у ту земљу после неуспелог пуча у Турској 15. јула 2016. године.

 

 

 

Извор

Тагови: ;