Подршка израелског премијера Бењамина Нетањахуа плану председника САД Доналда Трампа да се подигне зид на америчкој граници с Мексиком изазвала је љутиту реакцију мексичких дипломатских званичника, јављају данас израелски медији, а преносе «Новости».

 

 

Мексичка влада је послала оштро интонирано писму израелској влади у коме је наведено да је «министарство Мексика за спољне послове пренело израелској влади, преко своје амбасаде у Мексику, да је мексичка влада у апсолутном шоку и да је разочарана».

 

У писму, у коме се наводи да је Мексико пријатељ Израела, подсећа се и да је министар спољних послова Луис Касо изразио подршку Израелу у петак на Међународни дан сећања на холокауст.

 

Трамп затвара америчку границу за имигранте

 

 

Портпарол израелског Министарства спољних послова Имануел Нахшон је на свом Твитер налогу објавио поруку у циљу да спречи потенцијалну кризу с Мексиком. Он је написао да је Нетањаху «алудирао на специфично безбедносно искуство».

 

Израелски амбасадор у Мексику Јонатан Пелед је написао на шпанском, такође на Твитер налогу, да је «немогуће поредити границу Израел-Синај са границом САД-Мексико».

 

«Наша граница је затворена да се бранимо од тероризма», написао је амбасадор.

 

Трамп је очито мислио на израелску граничну ограду према Египту подигнуту 2013. године која је драстично смањила број имиграната и избеглица из Африке који су са Синајског полуострва улазили у Израел.

Тагови: ; ; ;