Обавештајне службе САД  и Стратешка команда Оружаних снага (Стартком) раде на новој процени способности Русије и Кине «да преживи нуклеарни напад» и настави да функционише, преноси  агенција Блумберг .

Према агенцији, анализа се врши на захтев Конгреса. Иницијативу су подржали представници обе стране и  републиканци и демократе.

 

Конгресмени су изразили неповерење  у руску  власт и забринутост због растућег ј поверења кинеских власти у своје војне снаге.

 

Према агенцији, стручњаци Националне обавештајне службе и америчког Страткома ће проценити могућности рада две земље после нуклеарног  удара. Приликом процене ће се  према агенцији,  узети у обтир  «локација и опис подземних комуникација, које су политички и војно значајне.»

 

У свом првом интервјуу након што је изабран за председника Сједињених Држава, Доналд Трамп је рекао да слабљење санкција против Руске Федерације може бити предмет приликом  закључка билатералног споразума да се смањи нуклеарно оружје.

 

Председнички секретар за штампу Дмитриј Песков је рекао  да је мало вероватно да је могуће са стручног аспекта повезивање питање санкција против Русије од стране САД-а и смањења нуклеарног оружја..

 

СТАРТ-2 Уговор између Русије и САД потписан је у Москви 3. јануара 1993. године. Странке  су обећале да ће до 2003. године да смање своје арсенале стратешког наоружања на 2/3, нивоа јануара 1993. године. До 2003. године, број нуклеарних бојевих глава са сваке стране није требало да прелази 3-3.5 хиљада јединица.

 

Русија је ратификовала споразум у пакету са протоколом 14. априла, 2000 под условом очувања АБМ договор (антибалистичку ракетних система).

 

САД  су ратификовале споразум у јануару 1996. године, али  договор из пакета са протоколом од 26. септембра 1997. године, није накнадно убачен у ратификацију тако да се према томе, не сматра ратификованим.

 

После повлачење САД из Споразума  АБМ, 13. јуна, 2002, руска страна је најавила престанак обавеза из СТАРТ-2.

Изјава руског Министарства иностраних послова  објављена у јуну 2002. године, у којем се наводи да због акције САД «Руска Федерација је указала на непостојање било каквих предуслова за ступање на снагу Споразума СТАРТ-2 и да се не сматра обавезном према међународном праву да се уздрже од акције које су предмет и сврха уговора. »

 

Тагови: ; ;