Америчко издање часописа Business Insider је објавило списак седам најсмртоноснијих руских оружја који укључује различите врсте војне опреме и наоружања, од противракетних система до хеликоптера.

 

Част да отвори листу имао је противавионски ракетни систем С-300, који поседује могућност да дејствује по циљевима и на земљи и у ваздуху, на различитој удаљености. Аутор чланка напомиње да овај систем може да усмери до 12 пројектила у мету.

 

«С-300 може да обори шест авиона у исто време», наводи се у чланку.

 

 

На листи је и дизел-електрична подморница «Новорусијск» због технологије која јој омогућава смањену видљивост.

 

„Наћи је под водом, готово је немогуће“, наводи аутор чланка.

 

 

После подморнице на листи је стратешки бомбардер Ту-160 — највећи суперсонични авион у историји војног ваздухопловства. Ту-160 може да понесе до 40 тона наоружања, а авион може бити опремљен  различитим врстама оружја, укључујући и нуклеарним бојевим главама.

 

 

Затим, комбиновани противавионски ракетни-топовски систем „Панцир-С1″ опремљен са 12 навођених пројектила «земља-ваздух» и два аутоматска топа калибра 30 милиметара. Комплекс је опремљен са 12 навођених ракета земља-ваздух.

 

Руски хеликоптери такође нису изостављени са списка западних новинара. На списку се нашао Ми-28 или «Опустошитељ» по НАТО квалификацији руског оружја.

 

Хеликоптер је наоружан аутоматом калибра 30 милиметара и ненавођеним ракетама за уништавање људства, лаких оклопних возила и инфраструктуре.

 

 

Међу најопасније оружје убројене су и интерконтиненталне балистичке ракете РС-24 «Јарс».  Аутор чланка скреће пажњу на чињеницу да је свака таква ракета 100 пута јача од атомске бомбе коју су Американци бацили на Хирошиму.

 

 

На крају листе јесупер тешка нуклеарна ракета РС-28 «Сармат» – аутор не даје никакве спецификације овог ракетног система, али подсећа да је НАТО зове «Сотона-2».

 

«Ова ракета ће се ускоро придружити руском арсеналу смртоносног оружја» — сумира новинар на крају чланка.

 

 

 

Тагови: ; ;