Чувени диригент Валериј Гергијев, заједно са једним од најстаријих оркестара у Русији, Оркестром Маријинског театра из Санкт Петербурга наступиће  сутра, 31. јануара у Сава центру.

 

 

Београд  ће имати ту част да угости ову фасцинантну уметничку фигуру посебне генијалности и чудесног стваралачког израза који напросто оставља без даха и слушаоце и гледаоце, јер чудесног Валерија треба и гледати, не само слушати.

 

Посебно треба нагласити да Валериј Гергијев Београду указао изузетну част, јер је грубо речено овај наступ «убацио преко реда» у свој пренатрпан распоред.

 

 

Иако је његов план наступа попуњен за наредних пет година, Валериј је одлучио да братском народу приреди спектакл доласком у Београд.

 

На конференцији за штампу у Руском дому, директорка Надежда Кушченко је истакла да је овај оркестар одавно постао бренд Русије.

 

 

Надежда Кушченко је иначе лични познаник Валерија Георгијева већ 30 година, и често је позивана у његов дом, где су увек водили квалитетне и садржајне разговоре.

 

«Морам рећи да је то породичан човек, дивни отац троје деце, и човек који има врло велика пуномоћја од председника Путина», истакла је директорка Руског дома.

 

Директорка Руског дома Надежда Кушченко

 

Управо она нам је открила податак о великој  књизи — планеру наступа који је попуњен пет година унапред.

 

Оркестар Маријинског театра је један од најстаријих музичких ансамбала  у Русији. Његова историја сеже до раног 18 века и развоја дворске инструменталне музике. Међу славним именима који су дириговали овим оркестром су Чајковски, Вагнер, Рахмањинов, Берлиоз, Малер и многи други. Оркестар је имао ту част да премијерно изводи многе опере и балете.

 

Валериј Гергијев је на челу Маријинског оркестра од 1988. године. Са маестровим доласком, оркестар је знатно обогаћен.

 

 

Под диригентском палицом чувеног маестра, оркестар Маријинског театра сарађује са великим оперским кућама и концертним дворанама широм света..

 

Валериј Гергијев је уметник изузетне енергије, истовремено ангажован на мноштву културних пројеката. Поред тога што је уметнички руководилац и директор Маријинског театра Санкт Петербурга, Гергијев је и на челу Удружења хорова Русије, декан Санктпетербуршког универзитета уметности, главни диригент Минхенског филхармонијског оркестра и Унесков уметник мира.

 

Гергијев је  заслужни носилац три државне награде Руске федерације: Народни  уметник  Руске Федерације (1996), Херој рада (2013) и Ордена Александра Невског (2016) као и многих престижних награда — Јерменије, Немачке, Италије, Холандије, Француске и Јапана.

 

Гергијев је оснивач фестивала «Звезде Белих Ночију» (концерта на отвореном у Москви за 300 000 слушалаца) који улази у десет највећих фестивала класичне музике света. Такође Гергијев се налази на челу таквих великих фестивала као што су Микели у Финској, Фест Црвеног мора у Ејлату , Ротердамски фестивал и других.

 

Овај маестро није само виртуоз са диригентском палицом, већ и велики хуманиста . Почетком 2000-их година широм света је одржао низ добротворних концерата ради сакупљања средстава за породице жртава, убијених у терористичком нападу на школу у  Беслану.

 

У августу 2008. године одржао је велики симфонијски концерт на рушевинама престонице Јужне Осетије — Цинвали након агресије грузијске војске.

 

 

Гергијев је такође дириговао оркестром на затварању зимских Олимпијских игара у Ванкуверу. Маја 2011. године, организовао је концерт за помоћ настрадалим током катастрофе у Фукушими.

 

Такође је маја 2016. године приредио спектакуларни ноцерт на рушевинама ослобођеног од терориста града-музеја Палмире у Сирији.

 

концерт Молитва за Палмиру

 

Тако да ће сутра Сава центар у Београду бити домаћин спектакла и музичког догађаја године.

 

 

Лола Ђорђевић

 

 

 

Тагови: ; ;