Вођа грчке партије Нова демократија Киријакос Мицотакис апеловало је данас на Турску да поштује међународно право и одредбе добросуседских односа након инцидента са турским ратним бродом у Егејском мору.

 

 

 

Краткотрајан поморски инцидент догодио се јуче када се грчки војни брод сусрео са турским, који је ушао у грчке територијалне воде код истрва Имиа, који је већ дуго времена предмет територијалног спора две државе.

 

«Грчка очигледно и даље шаље поруке пријатељства и добросуседских односа Турској, али у исто време, та порука треба да укључује поштовање међународног права и споразума и неформалних прописа добросуседских односа двије земље, које су географски осуђене да коегзистирају у осетљивом региону», рекао је Мицотакис, преноси лист «Екатимерини».

 

Инцидент је уследио након одлуке Врховног суда Грчке да не изручи осам турских војника, који се терете за умијешаност у покушај војног удара прошле године у Турској, подсећа «Спутњик».

 

«Грчки правосудни систем делује независно. Грчка је европска држава са институцијама и принципима које нико не може да оспорава», рекао је Мицотакис.

Тагови: ; ;