Специјални представник грузијског премијера за односе са Русијом Зураб Абашиџе је рекао да не искључује могућност да под одређеним околностима, Москва и Тбилиси  могу почети да раде на питању обнове дипломатских односа између две земље.

 

 

«Специјални представник премијера Грузије није одбацио могућност да под одређеним условима може доћи до обнове  дипломатских односа и да би та тема могла да се појави на дневном реду. Он је рекао да је Тбилиси  спреман да настави дијалог о практичним питањима на Женевским међународним разговорима у Прагу.» — пише лист » Известија «, позивајући се на Абашиџа.

 

Са руске стране, државни секретар -Григориј Карасин је поздравио спремност грузијског колеге да се дискутује о  обнови дипломатских односа.

 

«Ако мој уважени колега Зураб Абашиџе је заиста дао такву изјаву, она је добродошла. Као што знамо, није Русија та која је прекинула дипломатске односе у септембру 2008. године, и са наше стране препрека за њихову обнову никада није ни било. Дакле даљи ток ових  позитивних промена у потпуности зависи од Тбилисија, «- рекао је Карасин.

 

 

Подсетимо у августу 2008. године, Грузија је прекинула дипломатске односе са Русијом као одговор на признавање Москве независности Абхазије и Јужне Осетије.

 

Међутим, представници нове грузијске владе, која је дошла на власт након избора у октобру 2012. године, именовали су као  један од главних приоритета спољне политике нормализације односа са Руском Федерацијом.

Тагови: ; ; ;