Због твита Бенјамина Нетанјахуа којим подржава председника САД реагује шеф мексичке дипломатије. Тражи извињење израелског премијера.

Израел би требало да се извини због тога што је премијер те земље Бенјамин Нетанјаху поздравио планове америчког председника Доналда Трампа да изгради зид на граници с Мексиком, изјавио је мексички министар спољних послова, назвавши Нетанјахуов потез «агресијом против Мексика».

 

«Мислим да би извињење било примерено у овом случају. Апсолутно је несхватљиво да се израелски премијер изражава на овакав начин, што ми искрено сматрамо агресијом», истакао је шеф мексичке дипломатије Луис Видегарај, напоменувши да је Израел «близак пријатељ» Мексика, преноси агенција Ројтерс.

 

Нетанјаху је у твиту у петак написао: «Председник Трамп је у праву. Ја сам изградио зид дуж јужне границе Израела. Зауставио сам све илегалне имигранте. Велики успех. Сјајна идеја».

 

Због тог твита је израелски премијер наишао на критике и код куће и изван земље, нарочито од стране Мексика у суботу, а израелска влада је потом покушала да ублажи ефекат твита саопштивши да је премијер мислио на «специфично безбедносно искуство Израела» и да није имао намеру да износи став о односима САД и Мексика.

 

Међутим, Видегарај каже да то објашњење није довољно и да израелска влада мора да разјасни и «коригује» свој став.

 

«Питао бих премијера Нетанијахуа колико је зидова председник Трамп рекао да жели да изгради. Очигледно је мислио на односе са Мексиком, и требало би да будемо озбиљни и преузмемо одговорност за оно што кажемо», рекао је данас шеф мексичке дипломатије.

 

Зид који Трамп планира да изгради на граници с Мексиком, како би зауставио илегалне имигранте, изазвао је озбиљну напетост у мексичко-америчким односима у тренутку када амерички председник прети наметањем казнених пореза Мексику како би уравнотежио трговину.

 

 

РТС

Тагови: ; ;