Начин на који је у Србији представљено образложење министра одбране САД Џејмса Матиса на саслушању у Конгресу 12. јануара, а према коме пре смањења присуства снага САД на Косову домаће косовске снаге морају добити мандат за одбрану земље, како тврди Обрад Кесић, аналитичар из Вашингтона, представља потпуно лажну слику нове спољне политике Америке.

 

 

„Прво, то се представља као званични став администрације, а будући министар је то рекао док је био на саслушању, дакле, није још постао државни секретар одбране. Друго, он је говорио у контексту политике која се спроводи од стране америчке администрације у последњих више од десет година и пред члановима комитета међу којима су највећи јастребови што се тиче не само питања Косова и Срба на Балкану, него и Русије“, констатује Кесић за Спутњик.

 

 

У том контексту, додаје, подразумева се да нови министар Матис неће да иде предалеко у најавама које су нове смернице неке нове политике, која још није дефинисана.

 

 

 

Министар војни не води политику

На сличном становишту је и бивши амбасадор Србије у Вашингтону Иван Вујачић, који каже да је Матис, да би постао министар одбране, на сенатском комитету причао нешто што је у складу са досадашњом генералном политиком Пентагона и смањења њиховог војног присуства на другим местима.

 

Међутим, истиче Вујачић за Спутњик, будући министар одбране не води спољну политику, а ово је спољнополитичко питање.

 

„Американци су ушли на Космет са Европљанима уз слоган ’Заједно унутра, заједно напоље‘. Значи, док год је ту присуство европских и било којих других трупа у Кфору, да ће САД остати заједно са њима“, каже Вујачић.

 

 

Образложење Матиса он тумачи као рутински одговор на бази претходно зацртане политике смањења војног контингената, а да ли ће то потпуно повући, велико је питање.

 

„Другим речима, не бих давао томе, како да кажем, значај, дефинитивне одлуке америчке владе да ће се то стварно спровести“, додаје Вујачић.

 

 

Ненад Зорић

Тагови: ; ;