Војници америчких оружаних снага у Пољској већ трећи пут учествују у саобраћајним несрећама у протекле две недеље, преноси  Газета.ру позивајући се на пољски портал Контакт24.

Први инцидент се догодио 20. јануара у југозападном делу Пољске, у Доњој Шлезији. Тада је се амерички  Хамер сударио са војним камионом.

 

Друга несрећа се догодила 21. јануара на западу Пољске у Лубуски. Војни камион САД се прврнуо на аутопуту када је дошло до расипања садржаја(граната) по путу.

Трећи инцидент десио се 29. јануара у округу Лубуске у Горзов Велкополски, када је америчка амфибија ударила у камион радника на путу који је представљао саобраћајну баријеру.

 

«Вратили смо се у базу, на камиону није  била укључена ротација, и због тога је дошло до несреће.  Пољски путеви су стварно добари, али су мало превише уски.» — Рекао је амерички војник  Пирс Бек.

 

Подсетимо да су током јануара, у циљу јачања источног крила НАТО-а у Европи, у Пољску почели да пристижу америчке војне оклопне бригаде. Команда ће се налазити у Пољској. Америчке снаге ће бити распоређене у Литванији, Летонији, Естонији, Бугарској и Мађарској.

Првобитно је било планирано да војници стигну крајем јануара, али је амерички председник Барак Обама  убрзао процес, тако да га његов наследник, Доналд Трамп није могао зауставити.

 

У јулу 2016. године на самиту у Варшави, земље НАТО су се  сложиле да ојачају источни крило НАТО-а, стационирањем у балтичким државама и Пољској, борбених јединица од око 1.000 људи

Тагови: ; ;