У америчкој држави Калифорнији уз одобрење локалног министра унутрашњих послова почело је прикупљање потписа за отцепљење ове државе од САД. Присталице Calexita (Калегзита) морају у року од 180 дана да прикупи потписе 585,407 људи, што чини 8% становништва ове државе, преноси Дојче Веле.

 

Ако присталице «Калегзита» прикупе 585 000 потписа, у новембру 2018. становници ће гласати за укидање прва два члана локалног устава, према ком  је Калифорнија «саставни део Сједињених Америчких Држава» и део америчког устава «основног закона земље». Референдум о отцепљењу може се догодити у пролеће 2019. године.

 

За успешност «Калегзита» потребна је излазност од најмање половине бирача уписаних у Калифорнији, као и да се «за» изјасни најмање 55% учесника на референдуму, наводи лист Лос Анђелес Тајмс.

 

Раније, 9. новембра, 2016. у Калифорнији је покренута кампања за одцепљење од САД. На Твитеру је ова иницијатива почела да добија на популарности.  Кампања је понела назив «Калегзит» (аналогно Брегзиту) са циљем да Калифорнија постане самостална држава.

 

У новембру прошле године, након победе Доналд Трампа на америчким изборима присталице покрета «Да Калифорнија» су поднеле захтев државном тужиоцу за одржавање референдума «Калегзита». Важно је напоменути да је на председничким изборима Трамп добио подршку 31,5% бирача у Калифорнији, док је  представник демократа Хилари Клинтон освојила гласова 61,5% становника са правом гласа.

 

Такође подсећамо да је у 2016. лидер покрета «Да Калифорнија» Луис Маринели (бивши учитељ енглеског у Русији) отпутовао у Русију и састао се са руским антиглобалистичким покретом поводом планова за стварање «амбасаде» Калифорније у РФ.

 

Калифорнија — 31. држава САД, је основана 9. септембра, 1850. То је највећа америчка држава по броју становника (више од 39 милиона становника), а трећа област (423.9 квадратних километара) после Аљаске и Тексаса. Држава чија површина премашује територију Немачке. Главни град је Сакраменто, а највећи град — Лос Анђелес. Остали већи градови: Сан Франциско, Сан Диего, Сан Хосе.

 

Само је Лос Анђелос дом за више од 9,8 милиона људи (42 америчке државе имају мање популације).

 

Просечна густина насељености у Калифорнији износи  око 91 људи по квадратном километру што је ставља на 11-е место у Сједињеним Америчким Државама.

 

У Калифорнији не постоји апсолутна етничка већина. Релативну већину становништва још увек чине белци, насупрот њима су становници хиспано порекла (37,6%), Азијати, Афроамериканаци и амерички Индијанци.

 

Калифорнија је најмногољуднија држава и по броју милијардера: 79 људи са списка Форбса и 400 најбогатијих Американаца живи у Калифорнији.

 

Држава заузима прво место међу свим државама у земљи у погледу БДП-а. Трговина са Азијом и просперитет Силиконске долине учинили су Калифорнију економским ослонцем Америке.

 

У случају одвајања од САД, Калифорнија ће бити шеста земља у свету у погледу БДП-а.

 

 

 

 

Тагови: ; ;