Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у се још увек разматра у америчком Сенату, пише Балкан инсајт. Очигледно је разлог за одлагање гласања отопљавање у односима између Москве и Вашингтона. Жеља Подгорице да постане «пуноправни члан западне алијансе» се на крају може завршити потпуним неуспехом, пише лист.

 

Ројтерс/Ерик Видал

 

Амерички Сенат још увек није ратификовао протокол о приступању Црне Горе НАТО-у, пише Балкан инсајт. Упркос томе, руководство ове балканске републике је уверено да је ово питање времена и да ће земља ипак постати «пуноправни члан западне алијансе», наглашава лист.

 

Неки амерички медији сматрају да би питање уласка Црне Горе у НАТО могло да постане «први тест» за нове односе између Русије и САД, пише у наставку текста на сајту Балкан Инсајта.

 

Штавише, у Вашингтону се могу чути и мишљења да је управо отопљавање у америчко-руским односима разлог за кашњење гласања у Сенату, додаје се у тексту.

 

Балкан инсајт скреће пажњу на то да би пре неколико година, такав глас био само «формалност», а мисли се на подршку коју су САД дале Словенији, Хрватској и Албанији у време уласка ових земаља у НАТО.

 

«Избор Трампа за председника САД је још више загрејало дебате о будућности НАТО-а. Без подршке нове администрације, молба Црне Горе би се могла завршити потпуним неуспехом», преноси Балкан Инсајт цитат из америчког листа Хил.

 

Ако Сенат гласа против или се гласање не одржи уопште, у таквој ситуацији би «победник била Русија», имајући у виду сталне примедбе Москве на улазак Црне Горе у НАТО, наглашава овај лист.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;