„Два брода, четири хеликоптера и 1.800 људи – толико укупно има Црна Гора. То је земља која ће ускоро да припада Северноатлантској војној алијанси НАТО. Али не зна да ли то хоће“, пише „Зидојче цајтунг“.

 

„Елена и Алека, обе црногорске подморнице, налазе се у Которском заливу. Површина мора је као огледало, брда увече нестају у измаглици – а подморнице су наравно виц. Оне су власништво фирме Монтенегро Субмарине која организује вожње око которске луке. Подморнице не могу да зароне, али су зато осликане добро расположеним делфинима корњачама и морским звездама. Јадранска обала живи претежно од туризма, али у ово доба године се ништа не дешава“, пише немачки лист.

 

Аутор у наставку објашњава да се црногорска морнарица састоји од два патролна чамца произведена осамдесетих година, да би потом прешао у политичку перспективу:

 

„У Москви влада велики гнев због новог проширења НАТО. Путинов портпарол је најавио акције одмазде. Прича се да су руски националисти сковали заверу да убију црногорског премијера“, додаје се у тексту.

 

„Вечите теме Русија и НАТО, после избора Трампа за председника САД нису постали ништа мање актуелне. Трамп сматра да је НАТО с једне стране превазиђен, а с друге – веома важан, што збуњује у време када амерички тенкови у оквиру операције ‘Атлантска одлучност’ кривудају по Европи да би показали Владимиру Путину ко је газда. Црногорска војска је мала: 1.800 људи у пешадији, авијацији, морнарици, све заједно“.

 

Аутор објашњава како се после распада Југославије и Црна Гора одвојила од Србије и да у читавој земљи живи једва онолико људи колико и у Франкфурту.

 

„Али, референдум о независности је био тесан, а и десет година после њега, многи Црногорци сумњају да црногорски језик уопште постоји. Овде многи сматрају себе Србима и желе успостављање осовине Подгорица-Београд-Москва, словенске осовине“, наводи немачки лист.

 

„Црна Гора је већ годинама укључена у мисије ЕУ и НАТО. Званичним учлањењем Црне Горе НАТО добија пре свега једно: контролу над важним делом обале у Средоземљу. Бродови НАТО могу да плове свуда између Гибралтара и Источне Турске, али овамо до сада још нису могли“, закључује „Зидојче цајтунг“.

 

Извор: sueddeutsche.de

Превод: Вести-онлајн

Тагови: ; ;