Летонија, Естонија и Литванија ће добити амерички тенковe М1А2 Абрамс што указује да Вашингтон остаје посвећен обавезама према својим савезницима, преноси The Wall Street Journal.

 

 

Амерички лист је дошао до информација да ће америчка војска ове недеље распоредити тенкове у земљама на граници са Русијом, што ће бити највеће размештање америчке технике од Хладног рата. На овај корак су се одлучили како би уверили европске савезнике да је Вашингтон и даље спреман да их заштити од могућих претњи, наглашава новина The Wall Street Journal.

 

Након заједничких америчко-пољских вежби у северној Пољској, један број М1А2 Абрамс тенкова ће бити пребачен у балтичке земље — Летонију, Естонију и Литванију, где ће остати на принципу ротације до пролећа.

 

Алијанса ће наставити да спроводи своју политику силе у циљу спречавања било какве руске војне акције у региону, кажу лидери источноевропских земаља.

 

«НАТО је данас физички присутан код нас», изјавио је председник Пољске Анџеј Дуда у понедељак на свечаности посвећеној војним вежбама.

 

 

Ове вежбе су планиране пре доласка нове Трампове администрације, примећије амерички лист. Након тога су источноевропски савезници НАТО-а изразили забринутост да ће им НАТО смањити подршку.

 

НАТО спроводи своју одлуку да створи «малу силу» која може да открије било какве руске потезе у балтичким државама и да покаже Москви да је Алијанса спремна да брани своје партнере, рекао је бивши амбасадор Велике Британије при НАТО-у Адам Томсон.

 

«Министри одбране НАТО-а су договорили ово (распоређивање тенкова) фебруара прошле године», нагласио је он.

 

 

Међутим, чак и Томсон дели забринутост савезничких земаља, које не могу да забораве Трампову примедбу да је НАТО безнадежно застарела организација.

 

«То је ново искуство за НАТО, назвати га застарелим», рекао је Томсон. — Доналд Трамп «очигледно има проблем са Алијансом», нагласио је он.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;