Информације од локалног становништва и оружаних снага Новорусије специјално за Новински фронт. (Информације се ажурирају а време је московско — 2 сата испред средњеевропског)

 

 

00:15

 

Украјински окупатори вечерас су поново напали Макејевку. Под ватром нациста нашли су се дечији вртић и стоматолошка ординација.

 

Припадници Министарства за ванредне ситуације ДНР саопштили су да је у току евакуација северних предграђа Доњецка. У овом моменту евакуисано је 12 људи.

 

Током поподневног напада на Доњецк и Макејевку оштећено је минимум 8 стамбених објеката.

 

Заменик начелника управе Народне милиције ДНР Едуард Басурин саопштио је да су током последњег напада погинула два припадника Војске ДНР, док њих шест рањено.

 

Украјинска војска отворила је данас око 17:88 ватру по Куибишевском рејону Доњецка. Том приликом оштећене су две куће и две котларнице.

 

 

18:14

 

Један цивил рањен је током данашњег напада на Кијевски рејон Доњецка.

 

У Кијевском рејону Доњецка данас се под ватром нашла група руских новинара. Том приликом новинар руског ТВ «Лајв Њуз» рањен је у ногу.

 

Обавештајна служба ДНР саопштила је да су украјинске снаге наредиле евакуацију града Авдејевка који се налази под украјинском окупацијом. Према информацијама обавештајне службе, станови и куће након евакуације се пљачкају.

 

Према саопштењу Министарства одбране ДНР украјинске снаге су за протекла 24 сата 2411 пута напале територију ДНР.  Нападали су следећа насељена места: Широка Балка, Зајцево, Доломитное, Михајловка, а такође Јасиновата и  села Васиљевка, Красни Партизан, Спартак, Јаковљевка, Жабичево.Осим тога, поново су нападнути Макејевка, Докучаевск, околина Доњецка: Александровка, Старомихајловка, Сигналное, Трудовские и аеродром. Нападали су и насеља Еленовка ,и јужна насеља Новоласпа, Бела Каменка, Саханка, Лењинское, Коминтерново, Джержинское.

 

Украјинска војска нападала је данас Макејевку. Током напада оштећене су две куће и гасовод.

 

Данас око 14:30 украјинске снаге су покушале да пробију положаје војске ДНР код Коминтернова. Покушај је осујећен а непријатељ је претрпео губитке од 17 припадника, саопштила је команда Војске ДНР.

 

Око 11:45 украјинска војска је гранатирала Кијевски рејон Доњецка. Том приликом погинуо је један цивил, жена 1965 годиште.

 

 

 

 

 

 

13:16

 

Током јутрошње контроле у Кијевском рејону Доњецка припадници мисије ОЕБС-а фиксирали су разарања. И током њиховог боравка украјинске снаге су отварале ватру на ово подручје.

 

Око 11:20 украјинска снаге су из «Града» отвориле ватру на Јасиновату.

 

Током ноћашњег напада на ДНР оштећено је минимум 10 стамбених објеката.

 

10:13

 

Народна милиција ЛНР саопштила је да су украјинске снаге током претходног дана 10 пута напале позиције Народне милиције у подручју града Первомајск, споменика Кнезу Игора, као и насеља Калиново, Калиновка, Логвиново, и Пахалевка.

 

Током претходног дана у борби код Јасиновате погинула су 4 војника ДНР а још 7 је рањено.

 

Украјинска војска покушала је јутрос да заузме трасу пута Доњецк- Горловка. Том приликом погинуло је 15 припадника украјинске војске и припадника нацистичке организације «Десни сектор», док је 30 рањено.

 

Током претходне ноћи украјинске снаге су нападале дуж целе линије фронта. Оштећено је минимум 6 кућа и гасовод.

 

Војска ДНР саопштила је да је дошла у посед извештаја начелника Генералштаба украјинске војске Виктора Муженка према коме је украјинска војска током 29. и 30. јануара изгубила минимум 78 припадника док је њих 76 рањено.

Тагови: ; ;