Највиши војни команданти Кине верује да је рат са САД током владавине Доналда Трампа неизбежан, пише «Военное обозрение», позивајући се на часопис Focus. Према писању тог листа, један од званичника Централне војне комисије Кине је пренео мишљење које имају у редовима Народноослободилачке војске Кине.

 

 

«Рат у току владавине тренутног Председника је скоро реалност,» рекао је он.

 

Он је такође препоручио да се пошаљу кинеске трупе у Источно-Кинеско и Јужно-Кинеско море и да се размишља о стратегији у азијско-пацифичком региону где ће, према војним званичницима, вероватно бити главни бојно поље.

 

Камен спотицања је и даље Јужно-кинеско море на које претендује Кина, а САД и суседне државе инсистирају на одржавању слободних морских путева.

 

Али, много озбиљнији проблем ће, према Пекингу, бити чињеница да Трамп планира да напусти политику «једне Кине» које се држао бивши Председник Обама и остали претходници новог Председника.

 

«Наиме, Кина сматра да је бунтовни Тајван његова покрајна и да мора бити саставни део државе Кине. Због тога Кина чак одбија да има дипломатске односе са земљама које признају Тајван», пише новинар Focus.

 

Ката

 

Тагови: ; ;