Изборна платформа француског лидера странке «Национални фронт» Марин ле Пен предвиђа излаз из еврозоне давањем додатних овлашћења Централној банци, као и увођењем пореза на увезену робу, преноси агенција Ројтерс речи  функционера странке Жана Месиера.

 

 

«Ле Пенова планира да за шест месеци  започне разговоре о повлачењу Француске из еврозоне», рекао је кандидат за место саветника председника.

 

Потпун предизборни програм «Националног фронта» биће објављен током викенда.

 

Саветник је додао и то да ће повратак на франак омогућити Француској обрачунавање дугова у новој валути.

 

Функционер је рекао да програм странке предвиђа могућност обнове државних институција кроз рефинансирање Централне банке. У многим земљама, таква политика је онемогућена због страха од инфлације до које може доћи када се финансијско тржиште затрпа великом количином новца.

 

Агенција наводи да је за имплементацију предложеног програма потребно не само победа ле Пенове на председничким изборима у мају, већ и победа њене странке на парламентарним изборима заказаним за јун.

 

Према истраживањима јавног мњења, ле Пенова ће највероватније победити у првом кругу 23. априла, али ће изгубити у финалу избора 7. маја, од конзервативног кандидата Франсоа Фијона.

 

Тагови: ; ;