Председник Украјине Петар Порошенко је наредио војсци да покрене офанзиву у Донбассу због неуспеха његове спољне политике, ово је мишљење новинској агенције Доњецк, дао у уторак, 31. јануара током посете линији фронта лидер ДНР Алекандер Захарченко.

«Украјина је започела  сукобе због незадовољства тиме што су Русија и Сједињене Државе започеле  праналажење заједничког језика. И знајући да се у том случају Украјина неће сјајно провести, Порошенко је издао наређење за напад на Доњецку Народну Републику «, — рекао је он.

 

Ситуација у зони сукоба у Донбассу како је рекао Захарченко, је тешка.

Александар Захарченко на првој линији фронта

 

Борбе се воде на предњој линије фронта дужине  од 50 километара.

 

Снимак које су направили припадници украјинске војске на коме се види како се забављају и смеју док гађају Авдејевку

«Трећи дан украјинске трупе покушавају да се пробију до Доњецка и Макејевка. Борбе су тешке. Украјина трпи велике губитке «, — рекао је лидер  ДНР.

 

Подсетимо да је немачки лист  Зидијче Цајтунг  такође оптужио Кијев да  намерно ради на ескалацији сукоба и погоршању ситуације у Донбассу

 

 

Према писању листа, влада у Немакој верују да је украјински војни врх  допринео расту тензије. «Верује се у Берлину, да ће Порошенко учинити све да спречи укидање санкција против Русије», — речено је у чланку.

 

Репортажа нашег дописника са прве линије фронта

У току неколико дана боре у близини Авдејевка су постале најжешће од августа 2015, када је украјинска војска спроводила масовне нападе на  Доњецку Народну Републику (ДНР).

 

За разлику од снимка где се украјинци забављају док гађају цивилне објекте у Адејевци, овде им баш до смеха и није..

Украјинска војска је током јучерашњег дана, 31. јануар гранатирала  град Јсиновату  вишецевним  лансиром ракета, системом «Град».

 

 

Тагови: ; ;