Председник Одбора Народне скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је за Срну да ће држава Србија учинити све да Приштина не предузме никакве насилне акције над Србима на Космету и нагласио да је КФОР надлежан да очува мир и безбедност на том простору.

 

 

«Био би исувише политички ризик и мислим да нема политичке воље ни у КФОР-у ни у НАТО да се дозволи да Албанци нешто такво ураде», рекао је Дрецун.

 

Он је нагласио да је потврђена информација да српским насељима на Космету патролирају Специјалне јединице полиције /самопроглашеног/ Косова /РОСУ/.

 

«То је непотребна реакција Приштине и улази у домен застрашивања и подизања напетости и стварање додатних проблема», оценио је Дрецун.

 

Он је нагласио да треба спустити лопту и наставити дијалог.

 

«Тензије морају да спласну, да се настави дијалог, али да Приштина не предузима те насилне акције које би могле довести до сукоба са српским народом и онда можда до потребне интервенције Србије», рекао је Дрецун.

 

Према његовим речима, нема никакве дилеме да постоји опасност од једностране акције Приштине у вези са најављеним рушењем зида у Косовској Митровици, што би сигурно могло да доведе до сукоба са српским народом.

 

«Али, мислим да то није у тој фази да би сад у јавности биле подигнуте такве тензије и народ био застрашиван неким могућим ратом», рекао је Дрецун.

 

Он је навео да су догађаји на Космету предимензионирани у медијима и да по наводима неких од њих «ми већ имамо ратну ситуацију на Косову и Метохији».

 

«Мислим да све ово што ради држава Србија ради превентивно. Потребно је да Приштина спречи неке могуће једностране акције које би могле да доведу до дестабилизације», закључио је Дрецун.

 

У близини главног ибарског моста у северној Косовској Митровици данас су се окупили Срби у знак протеста због, како су рекли, најаве рушења потпорног зида.

 

 

СРНА

Тагови: ; ;