НАТО је на неодређено време одложио састанак са представницима Украјине о преговорима коришћења система противракетне одбране Алијансе у Европи, пише The Wall Street Journal, позивајући се на изворе у НАТО-у.

 

 

„Постоји неки политички такт у позиву Украјине на преговоре, јер је очигледно да то може изазвати бурну реакцију Русије“, прокоментарисао је саговорник издања.

 

У Алијанси намеравају да разговарају са Кијевом о инцидентима који могу да се десе приликом коришћења система ПРО НАТО-а у Европи. Међу њима је пад ракета-пресретача или њених делова на украјинску територију.

 

Саговорници The Wall Street Journal су изјавили да ово питање тражи опрезнији приступ, ако у будућности Алијанса не буде заоштравала односе са Русијом. У НАТО-у не искључују да председник САД Доналд Трамп донесе одлуку о тешњој сарадњи организације са Москвом.

 

Раније је Доналд Трамп назвао НАТО важном али застарелом организацијом и изјавио о потреби њеног реформисања. У америчким војним круговима сматрају да би председник могао да прекине распоређивање система „ЕвроПро“ у оквиру могућег договора са Москвом. Други представници Пентагона опет сматрају да промене по том питању не треба очекивати, пише The Wall Street Journal.

 

 

Тагови: ; ; ;