Председник Украјине Петар Порошенко је у интервјуу за немачки лист Берлин Моргенрост рекао да намерава да одржи референдум о уласку његове земље у НАТО.

 

 

«Пре четири године, чланство Украјине у НАТО је подржавало 16% становништва, а сада 54%. Као председник сам дужан да следим ставове свог народа. Ја ћу одржати референдум о уласку у НАТО и ако Украјинци гласају за, учинићу све да постанемо члан Алијансе», рекао је Порошенко.

 

 

Врховна Рада Украјине је у децембру 2014. године изменила два члана закона, чиме је укинута војна неутралност земље.

 

Према новом тексту војне доктрине Украјине, издатом 24. септембра, 2015, Кијев сматра за приоритет продубљивање сарадње са НАТО-ом. Власти намеравају да до 2020. године постигну потпуну компатибилност са снагама земаља чланица Алијансе.

 

Бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен изјавио је раније да ће за  постизање критеријума за улазак у савез, Кијеву требати доста времена. Стручњаци верују да се  Украјина неће квалификовати за чланство у НАТО-у наредних 20 година.

 

Стручњаци такође истичу да НАТО не прихвата земље које имају територијалних спорова, а Украјина  сматра Крим, који је постао део Русије на референдуму у марту 2014. године, својом територијом.

Тагови: ; ;