Преко 85% Руса одобрава рад Путина као председника Руске Федерације, док је рејтинг поверења у руског лидера такође и даље веома висок, резултати су анкете Све-руског центра за истраживање јавног мњења (ВТсИОМ).

Дакле, према објавњеним подацима истраживања, 85.6% испитаника одобрава активности руског председника. Поверење у председника има 54,3% испитаника.

 

Индекс рејтинга поверења у политику председника током прошле недеље (јануар 23-29) у односу на претходну је повећан за скоро три процентна (на 54,3% са 51,4%  истраживања вршеног за период од 16 до 22  јануара).

 

Исто тако, према студији, скоро 60% одобрава рад премијера Русије Дмитрија Медведева, а скоро исти број — активност руских Министарстава. Примећено је да су се ове бројке током протекле три недеље заступљене у истраживању одржале ниво стабилности

 

Што се тиче рејтинга поверења политичара, поред председника Путина укључени су и: Дмитриј Медведев (18.2%) и руски министар одбране Сергеј Шојгу (17,7%).

 

 

Лидер «Анти-Рејтинг» листе је и даље Владимиром Жириновски у кога ниво неповерења исказује (24.5%) грађана.

 

Истраживачи из ВТсИОМ-а су приметили да наставак тренда са почетку године повећања рејтинга има  «Јединствена Русија». За прошле недељу износио је 50,7%. На другом месту у овом рангирању је Либерално демократска партија — 11,8%, мада је ново подршке Либерално-демократској партији пао са 13,7% у последњој недељи (9-15 јануара) на 11,8% (јануар 23-29).

 

Друге две парламентарне странке изразиле су мању негативну динамику пада поверења : Комунистичка партије — са 10,5% на 10%, «Праведна Русија» — са  5,2%  на  4,7%,

 

Ово истраживање руског јавног мњења је спроведено јануара 2017. Сваки дан је вршено испитивање 600 испитаника у најмање 80 региона Руске Федерације. Просечни број за седам дана истраживања је 4.200 испитаника.  Начин испитивања — телефонски разговор случајних узорака фиксних и мобилних бројева.

 

Тагови: ; ; ;