Телефонски разговор америчког председника Доналда Трампа и аустралијског премијера Малколма Тернбула је скраћен због несугласица око билатералног споразума о прихвату избеглица.

 

 

Доналд Трамп је напрасно прекратио разговор после критиковања споразума који је склопио његов претходник Барак Обама о прихвату избеглица које је Аустралија послала у контроверзне кампове, наводи Вашингтон пост.

 

Према наводима листа. амерички председник је рекао да је то «најгори споразум икад склопљен».

 

Како је навео Вашингтон пост јуче, Трамп је после 25 минута прекинуо разговор који је требало да траје један сат, и рекао да је, од четири телефонска разговора које је имао са страним вођама у суботу, тај био «далеко најгори».

 

Канбера је у новембру прошле године договорила ванредни споразум с администрацијом Барака Обаме о прихвату најмање 1.600 миграната изолованих у камповима. Аустралија је одбила да прихвати те мигранте и држи их у изолованим камповима у острвским земљама у Пацифику, Науру и Папуа Новој Гвинеји.

 

Тернбул је наводно тражио разјашњење о будућности споразума пошто је Трамп у петак потписао указ о привременој забрани уласка у земљу избеглица и држављана из седам већински муслиманских земаља.

 

После телефонског разговора с америчким председником, Тернбул је у понедељак рекао да ће споразум бити поштован. Али синоћ, убрзо после објаве чланка у Вашингтон посту, Доналд Трамп је довео споразум у питање.

 

«Замислите. Обамина администрација је прихватила да преузме хиљаде илегалних имиграната од Аустралије. Зашто? Преиспитаћу тај глупи договор», написао је Трамп у твитер поруци.

 

 

Трамп је наводно рекао да «има намеру» да поштује тај споразум, али према оцени Вашингтон поста то му даје маневарски простор да се извуче из њега, док Бела кућа шаље помешане поруке око тога у ком стању је споразум.

 

Упитан данас о писању америчког листа Тернбул је рекао да је боље да се овакви разговори воде отворено и да остану приватни и додао: «Могу вас уверити да су наши односи веома солидни».

 

Аустралијанци навикнути на дугогодишње пријатељске везе са САД потпуно су заокупљени овим извештајем о спору. Информација Вашингтон поста је била главна тема на Твитеру у Аустралији и водећа тема главних сајтова вести.

 

 

Тагови: ; ;