Премијер Србије Александар Вучић је рекао да се Приштина бави најпрљавијом пропагандом и да у Бриселу није било ни речи о Заједници српских општина. «Моја порука Србима је: Немојте насести на провокације, мир је наш интерес», рекао је Вучић.

 

 

«Молим Србе да остану мирни, по сваку цену, да поносно чувају српско име и презиме и не напуштају огњишта», рекао је премијер Вучић новинарима у паузи разговора са представницима Срба са КиМ.

 

 

Премијер је рекао да је делегација Србије у Бриселу прихватила све што је предлагано.

 

«Али доведени смо да нешто не прихватимо, да бисмо били криви за све, да на једну ствар кажемо не, да бисмо били одговорни за све», рекао је Вучић истакавши да за то има «безброј доказа и сведока, белешке».

 

Премијер је поновио да су разговори синоћ у Бриселу били тешки, да «цео дан говоре како их неко угрожава — српска полиција и војска, а где су оне».

 

Некоме је нечиста савест, а нас оптужују за пропаганду, приметио је Вучић и поручио да ће се Београд «борити истином и правдом».

 

Премијер је навео и да на састанку није било ни речи о формирању Зејднице српских општина и оптужио Приштину да се бави најпрљавијом пропагандом.

 

Указао је да јединице РОСУ никада чешће нису патролирале српским селима.

 

Вучић је рекао и да неће дозволити да страни амбасадори одређују где ће да буде распоређена наша војска. «То нека одлучују у својој земљи, код нас неће, треба да знају која су њихова овлашћења», поручио је Вучић додајући да им је све рекао у лице.

 

Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић је рекао да се Европска унија јасно и отворено ставила на страну албанске заједнице.

 

 

Истакао је да Срби нису бесни, већ да код њих постоји страх и да су забринути за своје породице и своје животе.

 

 

«Молим премијера да нас зашити, ваша позиција је тешка, али и ми смо у безизлазној ситуацији», рекао је Ракић и додао да су Срби стрпљиви али да и њихово стрпљење има границе.

 

Вучић тражи од ЕУ да реагује

 

 

Вучић је затражио реаговање шефице европске дипломатије Федерике Могерини и њеног тима на понашање Приштине, подсетивши да су из ЕУ јасно рекли да ће реаговати ако неко прекрши синоћ постигнут договор.

 

 

«Желим да јасно ставим до знања да је то учинила албанска страна, а све друго би било бежање од одговорности», рекао је Вучић.

 

Истакао је да, за разлику од градоначелника северне Косовске Митровице Горана Ракића, не мисли да је ЕУ била једнострана, већ да су се дешавале чудне ствари и да ни они «нису били начисто шта се дешава».

 

 

«Мислим да су покушали да нам помогну да сачувамо мир… Али то да су сви једнако криви, то није могуће», рекао је Вучић.

 

 

РТС

Тагови: ;