Украјинске власти не желе нормализацију ситуације у Донбасу, већ решење конфликта војним путем, изјавио је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

На седници Савета безбедности УН Виталиј Чуркин навео је податке последњег извештаја мисије ОЕБС-а по којима је број кршења прекида ватре порастао до 10.000 за 24 часа.

 

Саопштио је и да су у седам од десет случајева Оружане снаге Украјине ограничавале представницима мисије приступ у подручју конфликта.

 

«Ове цифре показују да уместо напора за нормализацију ситуације у Донбасу, тражења компромиса у оквиру нормандијског формата и контакт групе, украјинске власти упорно покушавају да конфликт реше војним путем», рекао је Чуркин, преноси Спутњик.

 

«Суштина тога што се дешава је потпуно јасна: Кијев покушава да искористи сукобе које је сам изазвао као повод да потпуно прекине са реализацијом Минског споразума од 12. фебруара 2015. године, који је утврђен Резолуцијом Савета безбедности 2202», рекао је Чуркин.

 

Дипломата је скренуо пажњу на податке са камера који показују да су сукобима претходила гранатирања са украјинских позиција. Он је навео и изјаве украјинских војних званичника који су се хвалили о напредовању војске, као и закључке ОЕБС-а да су кијевске снаге безбедности изазвале ескалацију сукоба.

 

Извор Вечерње Новости

Тагови: ; ;