Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и висока представница Европске уније за иностране послове и безбедност Федерика Могерини разговарали су телефоном о ситуацији у Украјини и о могућности одржавања билатералног састанка, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

 

 

„Током разговора је било речи о ситуацији у Либији, сиријској проблематици, заоштравању ситуације у Украјини, ситуацији на Балкану“, наведено је у саопштењу.

 

 

Народна милиција Донбаса и украјинске снаге безбедности саопштили су да се заоштрава ситуација у Донбасу. Сукобљене стране оптужују једна другу за појачање интензитета напада и покушаје напредовања ка линији разграничења у области Доњецка.

 

Лавров и Могеринијева су се „договорили да одрже састанак на маргинама једног од предстојећих самита ради подробнијег разматрања могућности сарадње у решавању међународних и регионалних проблема и побољшања односа Русије и ЕУ“, наведено је у саопштењу.

 

Разговор је, како се истиче, одржан на иницијативу Брисела. У Бону ће 16. и 17. фебруара бити одржан министарски састанак Г20, док ће у Минхену од 17. до 19. фебруара бити одржана Минхенска конференција о безбедности.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;