Америчка администрација председника Доналда Трампа је одбацила утврђен план офанзиве на Раку у Сирији, припремљен од стране тима Барака Обаме, пише Вашингтон Пост

Рака се сматра незваничном «престоницом » милитаната  «Исламске државе» (ИД)у Сирији и другим после ирачког Мосула, упориштем терориста у региону. Град са популацијом од око 300 хиљада људи је освојен од стране исламиста 2013. године.

 

Према писању листа, Обама је 17. јануара, три дана пре него што ће напустити положај, наредио да се Трамповом тиму доставе документа, у којима је наложно снабдевање оружјем курдских група и у којима су наведене смернице за разговор са турским властима, које би могле драматично да реагују на тај потез.

 

«Они су дали смернице и препоруке, али смо ми у тим документима пронашли огромне недостатке.То је јако лоше одрађен посао.», — рекао је представник Трамповог тима, упознатог са садржајем документа.

 

Трампови саветници су такође огорчени чињеницом да је пројекат офанзиве на Ракка не укључују координацију са Русијом. Према њима, тим бившег председника није кренуо сам у спровођење свог плана, јер је био свестан неадекватности и такође нису желели да буду одговорни за неуспех операције.

 

САД, заједно са својим савезницима спроводи операцију против ИД у Сирији и Ираку од 2014. године.

 

У Сирији се операција одвија без сагласности званичног Дамаска, док је Вашингтон одбијао да координира са Русијом, упркос поновљеним понудама Москве.

Тагови: ; ;