САД су увеле санкције против 13 држављана и 12 компанија из Ирана као одговор на иранску пробу балистичке ракете, објавило је данас Министарство финансија.

 

 

То је прва казнена мера администрације председника Доналда Трампа Техерану након балистичке пробе коју је Иран извео у среду и упозорење САД да је тиме прекршен нуклеарни споразум Ирана и шест великих сила.

 

Саветник за националну безбедност председника Трампа Мајкл Флин рекао је ове недеље да америчка администрација ставила Иран у стање упозорења због ракетне пробе и због подршке шиитским побуњеницима у Јемену.

 

Трамп је у твитер поруци јуче написао «Иран се игра са ватром. Не схватају колико је председник Обама био благ према њима. Ја нећу!».

 

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф је данас написао на Твитеру да Иран «никад неће отпочети рат», како изгледа то је био одговор на Трампову поруку преко Твитера.

 

«Иран није импресиониран претњама јер извлачимо нашу безбедност од нашег народа. Никад нећемо покренути рат…»написао је Зариф на свом Твитер налогу пре саопштења о увођењу нових санкција Ирану.

 

«Никад нећемо употребити наше оружје ни против кога сем да се бранимо. Видећемо да ли они који се жале (на Иран) могу исто да кажу», написао је Зариф.

 

 

Увођење нових санкција додатно ће пооштрити тензије између Вашингтона и Техерана, изазване међусобним оптужбама за непоштовање нуклеарног споразума и тврдњама САД да Иран подржава тероризам. Трамп је и током кампање најавио да ће према Ирану заузети чврсту позицију, оптужујући свог претходника Барака Обаму да је био «превише благ» и претећи да ће укинути нуклеарни споразум са Техераном. С друге стране, Иран тврди да тестирањем ракета не крши нуклеарни споразум и настоји да покаже да наставља с балистичким програмом, иако ограничава свој нуклеарни програм.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;