Након одвојених састанака са косовским премијером Исом Мустафом и политичким представницима Срба на Космету, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, како преноси РТВ КиМ, позвао је све стране да се уздрже од стварања тензија и раде на нормализацији односа и имплементацији постигнутих споразума.

 

 

„НАТО подржава дијалог под покровитељством ЕУ. Подржавамо и оно што се дешавало у протекле две недеље. Важно је да се договори имплементирају. Похваљујем ваш труд, али изазови остају. Ми смо позвали све да спусте тензије и настави рад у миру и стабилности“, рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији са Исом Мустафом.

 

Срби рекли Столтенбергу да су забринути за своју безбедност

 

Мустафа је рекао да се они залажу за нормализацију односа, али је Београд истовремено оптужио за провокације.

 

Ипак, казао је да дијалог даје добре резултате и да је «Косово» усмерено ка миру.

 

„Српска популација је безбедна на Косову, нема никаквих брига у вези са тим. Ми са свим земљама на Балкану покушавамо да остваримо добре односе“, рекао је први човек НАТО-а.

 

 

На питање новинара да ли ће Кфор реаговати у случају „претњи“ из Србије и наводног распоређивања српске војске дуж копнене зоне безбедности, Столтенберг је казао да НАТО остаје на Косову и „чини све у одржавању стабилности и мира у овом делу Европе“, преноси РТВ КиМ.

 

Мустафа је рекао да на основу „података из служби безбедности не постоје информације о угрожености територије“, наводећи да је у питању „само кампања“.

 

Говорећи о зиду у Северној Митровици, Мустафа је рекао да се воде разговори између Министарства просторног планирања и представника општине о „решавању тог проблема“.

 

 

Танјуг/Спутњик/ РТВ КиМ

 

Тагови: ; ; ;