Бела кућа је започела истрагу поводом цурења  у медијима детаља телефонских разговора америчког председника Доналда Трампа са лидерима Аустралије и Мексика, рекао је у интервјуу за Фок Њувс  потпарол Беле куће  Шон Спенсер.

«Председник је веома озбиљан у вези ових цурења информација ,» — рекао је Спенсер.

 

Амерички председник Доналд Трамп је поводом цурења детаља телефонских разговора изјавио,  да су медијски извештаји о његовом разговору са аустралијским премијером Малколмом Тернбулом «лаж».

 

Трамп је на Твитеру написао да захваљује аустралијском премијеру што је рекао истину о њиховом веома цивилизованом разговору. Према његовим речима, медији су лагали о начину на који је разговор текао.

 

Медији су пренели да је председник САД имао оштре разговоре са Мексиком и Аустралијом.

 

Према листу Вашингтон пост, Трамп је напрасно прекинуо телефонски разговор пошто је аустралијски премијер Малколм Тернбул тражио да се испуни споразум о прихвату избеглица из Аустралија, што је договорио претходни председник САД Барак Обама.

 

У разговору са председником Мексика Енрикеом Пењом Нијетом, Трамп је рекао да би САД могле да пошаљу војску да среде «лоше момке тамо доле», мада је званичник Беле куће навео да је то било у шаљивом тону у контексту борбе против нарко-картела.

 

Премијер Аустралије Тернбул, је рекао новинарима да се Трамп обавезао да ће поштовати споразум о расељавању 1.600 тражилаца азила који се налазе у камповима на пацифичким острвима Науру и Папуа Новој Гвинеји. Аустралија није желела да прими избеглице и плаћа њихов боравак на сиромашним пацифичким острвима.

 

Премијер је такође рекао да су везе Аустралије и САД веома јаке.

 

Тагови: ; ; ;