Дачић: Србија у опасности да постане жртва нејединствене политике ЕУ према мигрантској кризи

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Србији прети опасност да постане жртва нејединствене политике Европске уније (ЕУ) према мигрантској кризи.

 

 

Дачић је рекао, на заједничкој конференцији за штампу са шефом чешке дипломатије Лубомиром Заоралеком у Влади Србије, да је од почетка мигрантске кризе кроз нашу земљу прошло близу милион избеглица.

 

„Суочени смо с тиме да Европска уније очигледно нема јединствену политику и да смо ми веома често у опасности да будемо жртве те нејединствене политике, односно појединих сепаратних потеза појединих држава“, навео је он.

 

 

Шеф српске дипломатије је рекао да је у последњих годину дана дошло до велике структурне промене међу мигрантима и да сада тек око 10 процената чине мигранти из Сирије, док су остали економски мигранти из Авганистана, Пакистана, Ирака, Ирана.

 

Према његовим речима, Србија ће имати велики проблем уколико поново дође до велике мигрантске кризе, а Мађарска, Хрватска, Словенија и Аустрија затворе своје границе.

 

Он је навео да се у Србији тренутно налази око 8.000 миграната.

 

„Немамо довољно капацитета и већ постоје проблеми, тако да апелујемо и на међународне организације, ЕУ и друге који се баве решавањем тог питања да помогну у решавању мигрантске кризе“, рекао је Дачић.

 

 

Највећи изазов, како је навео, је нерешен проблем између ЕУ и Турске за који не знамо како ће се на крају завршити, односно да ли ће два милиона миграната који се тренутно налазе у Турској кренути ка Европи.

 

 

 

Коментари: