Високи командант Револуционарне гарде поручио је да ће ракете иранске војске погодити непријатеље ако учине нешто погрешно.

 

 

«Ако непријатељи пређу линију, погодиће их наше ракете», рекао је генерал Амир Али Хаџизадех током војне вежбе Револуционарне гарде, одржане ради провере ракетних система и радара, пренела је новинска агенција Тасним.

 

Вежба је одржана на подручју од 35.000 квадратних километара у провинцији Семнан, на северу Ирана, дан пошто је амерички председник Доналд Трамп увео санкције против Ирана због његове недавне пробе балистичке ракете. Санкције се односе на више од 20 људи и компанија од Персијског залива до Кине.

 

Увођење нових санкција додатно је пооштрило тензије између Вашингтона и Техерана, изазване међусобним оптужбама за непоштовање нуклеарног споразума и тврдњама САД да Иран подржава тероризам.

 

Иран наводи да тестирање ракете има само одбрамбену сврху и да се тиме не крши резолуција 2231 Савета безбедности УН, нити нуклерани споразум постигнут са западним силама.

 

Трамп је током кампање најавио да ће према Ирану заузети чврст став, оптужујући свог претходника Барака Обаму да је био «превише благ» и претећи да ће се повући из споразума великих сила са Техераном.

 

 

Тагови: ; ;