САД могу изгубити улогу светског лидера јер више нису у стању да решавају светске проблеме без учешћа других земаља, процена је бившег заменика директора CIA Џона Маклафлина.

 

Он је припремио извештај за чланове комитета Представничког дома Конгреса САД за оружане снаге у коме је навео да ће у мултиполарном свету успех имати земље које буду у стању да формирају међународне коалиције и да њима управљају.

 

 

Маклафлин је члановима комитета рекао да одобрава намеру Доналда Трампа да побољша односе са Русијом, јер је без ње немогуће завршити рат у Сирији.

 

„Америка губи доминантне позиције зато што већ сада није у стању да сама решава светске проблеме. САД ће остати најутицајнија земља и наше учешће ће бити потребно при решавању свих крупних светских проблема, али их ми више не можемо решавати сами“, рекао је он.

 

Он је рекао да су САД после Хладног рата имале период од седамнаест година неометане доминације јер је Русија била дезоријентисана и слаба, а утицај Кине тек почињао да јача. С друге стране, Вашингтон је грешио јер се у том периоду бавио само регионалном нестабилношћу (Балканом), а потом тероризмом.

 

„И САД и свет ће се суочити са великим ризицима ако Америка занемари своје лидерске обавезе. Јер, ни једна друга земља се још није препоручила за улогу лидера који би био спреман да се руководи и општим интересом и добром“, сматра он.

 

„Свет ће у неколико наредних деценија бити без доминантне силе. Неће бити земље која ће бити у стању да доминира и да реализује своју политику без узимања у обзир позиција других држава“, каже он и додаје да Европа све више постаје „стара“ и да ће јој земље трећег света ускоро бити озбиљна конкуренција.

 

„У Европи ће бити све више пензионера, а јужно од Сахаре, на Блиском Истоку, Јужној Азији и Латинској Америци је све више младежи. Европу ће угрожавати нестабилност евра, миграције, тенденције које је охрабрио Brexit и претње источноевропским границама са стране Русије“, закључио је он образлагање свог извештаја.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;