Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да се санкцијама председнику Републике Српске Милораду Додику ништа неће решити, као што санкције ништа нису промениле ни у прошлости.

 

 

«Ко је од Срба спреман да се бави политиком, мора бити спреман и на ово», рекао је Иванић за «Вечерњи лист», издање за БиХ, те додао да је генерално против санкција јер им је и сам својевремено био изложен.

 

Када је реч и прослави 9. јануара у Републици Српској, Иванић је поновио став да ће то увек бити празник, само је питање како ће се звати.

 

Према његовим речима, није проблем назив празника него да неко схвати да не може на силу некога натерати да нешто слави или не слави.

 

«За мене је то питање елементарног права једног народа», рекао је Иванић и истакао да се одлуке Уставног суда БиХ морају поштовати под условом да то буде независна институција, а не да у њему сада седе два некадашња потпредседника СДА.

 

Иванић очекује да ће бошњачки политичари омогућити Хрватима у БиХ да сами себи бирају представнике у власти. «Не видим да је политички уопште ризично наћи решење које то омогућава», рекао је је Иванић и додао да хрватско питање у БиХ треба решавати унутар Федерације.

 

Говорећи о федерализацији БиХ, Иванић је оценио да се то треба догађати унутар ФБиХ, јер би онда та прича могла добити подршку изнутра и од међународне заједнице, што сада није случај. Он сматра могућим да број кантона унутар ФБиХ буде смањен на два.

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ; ;