У Косовској Митровици сутра ће почети уређење простора око моста који дели јужни од северног дела града, укључујући и уклањање потпорног зида, предвиђено је договором који су синоћ постигли градоначелник Северне Митровице и косовски министар за просторно планирање, Горан Ракић и Ферат Шаља, у који је «Танјуг» имао увид.

 

фото: Танјуг

 

Споразумом је предвиђено да се сутра уклони потпорни зид, а 7. фебруара почела би реализација пројекта уређења пешачке зоне око моста.

 

Тиме је стављена тачка на питање зида од осамдесетак центиметара, које је у дијалогу на високом нивоу у Бриселу, два пута у претходних неколико дана, наметнуто као кључно, а питање формирања Заједнице српских општина гурнуто у страну, иако је то суштина Брислеског споразума и суштина за Србе, на којем приштинска страна не чини ништа већ скоро четири године.

 

Данас се одржава и хитна седница Општине Северна Косовска Митровица, на којој одборници треба да одобре договорено.

 

Питање уређења околине моста, па и зида, договорено је још раније, у консултацијама владе Србије са политичким представницима Срба из северног дела Косовске Митровице.

 

Упркос томе, како је пренео премијер Александар Вучић, у дијалогу је то питање отварано као да «ништа нисмо ни разговарали».

 

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић примећује да Приштина заправо непрестано распирује тензије, а ЕУ инсистира на уравниловци и ћути на једностране потезе Приштине.

 

Најважније је, сматра Ђурић, што је Србија показала да је уз наш народ на Косову и Метохији и да неће допустити акте који ће направити дестабилизацију.

 

«Након тешке ноћи можемо рећи да смо корак ближе деескализацији захваљујући нашим напорима», рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

 

 

РТС

Тагови: ; ;