Уједињене нације (УН) укинуле су санкције бившем авганистанском «побуњеничком вођи» Гулбудину Хикматјару пошто су његово име уклониле са црне листе санкција на којој су особе повезане са «Исламском државом» и Ал-Каидом.Савет безбедности јуче је саопштио да је надлежни одбор УН уклонио име Гулбудина Хикматјара (67) са листе санкција.

 

фото: Новости

 

Како се наводи, Хикматјару, лидеру исламистичке организације Хезб-и-Ислами, имовина више неће бити замрзнута, за њега више неће важити забрана путовање као ни ембарго на оружје.

 

Хикматјар је предводио од 1979. до 1989. највећи муџахедински покрет у борби против совјетске окупације, а против снага САД предводио је побуњенике у Авганистану после америчке инвазије 2001. године. Потерницу за њим биле су расписале и авганистанска влада и САД.

 

Хикматјар је могући ривал председнику Авганистана Ашрафу Ганију и премијеру Абдулаху Абдулаху. Његов повратак би могао да доведе до нове политичке несигурности у авганистаној влади, оцењује АП.

 

Верује се да се Хикматјар крије у источној авганистанској провинцији Кунар, а да повремено путује у Пакистан преко оближње границе.

 

 

«Новости»

Тагови: ; ; ;