Шест мигова (МиГ- 29) које је Русија поклонила Србији стићи ће идућег месеца или најкасније у априлу, потврђено је из Министарства одбране, преноси Танјуг.

 

 

Модернизација мигова из састава Ваздушно-космичких снага Русије, као и постојећа четири мига српске војске,  обавиће руски експерти уз помоћ наших стручњака.

— Очекујемо да се крајем ове или почетком наредне године тај процес комплетно заврши и да свих шест авиона буду предати 101. ловачкој авијацијској ескадрили у 204. ваздухопловној бригади — кажу у Министарству одбране.

После више деценија, коначно је прошле године започело дуго очекивано опремање и модернизација нашег Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

 

Модернизација «мигова» ће бити обављена у Србији

Реч је о донацији шест авиона МиГ-29 чијом набавком и ремонтом, али и ремонтом још четири наша ваздухоплова тог типа који ће бити и опремљени најсавременијим наоружањем, радарима, оптоелектронским системима и уређајима везе значајно се унапређују способности нашег Ратног ваздухопловства.

 

Како истичу у Министарству, Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије имају потребан број пилота оспособљених за управљање авионом Миг-29, у складу са расположивом техником и њиховим задацима, у првом реду контрола и заштита ваздушног простора Републике Србије.

 

— Свесни смо да је због захтевности пилотског позива обезбеђење кадра један од највећих проблема у ваздухопловству. У протеклом периоду због економске кризе, број летелица као и број налета на авионима типа МиГ-29 и МиГ-21 значајно су били смањени, пилотски позив постао је мање цењен и млади људи нису имали мотива да се за њега опредељују, па ће у наредних 10 до 15 година бити неопходан одређен број пилота који ће летети на авионима МиГ-29 — наводе из Министарства одбране.

 

Србија има пилоте који ће управљати «миговима»

 

Министарство одбране најављује да ће у складу са тим циљем популаризовати пилотски позив, побољшати статус пилота и техничара и изједначити га са статусом који имају пилоти у земаља које располажу са летелицама тог нивоа и вредности.

 

Донацију руских мигова је уговорио премијер Александар Вучић током посете Москви крајем прошле године.

Тагови: ; ; ;