У бањалучком насељу Дракулић обележено је 75 година од усташког покоља у том насељу, као и оближњим местима Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

 

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је да је 2.300 невиних српских цивила страдало од најекстремније фашистичке творевине зване Независна Држава Хрватска (НДХ), преноси РТРС.

 

Савановић је нагласио да је НДХ била егзекутор онога што су пре 150 година предвидели тадашњи хрватски лидери у идеји и идеологији решавања српског питања – трећину побити, трећину покрстити и трећину раселити.

 

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић је истакао да Срби овакве ствари као народ не смеју да забораве зарад себе и своје будућности.

 

«Овакве ствари нам показују колико је важно чувати наше институције и колико оне у овом времену Републике Српске чувају наше право да живимо, сећамо се својих мртвих и да се са сигурношћу окренемо будућности», рекао је Иванић.

 

 

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да су Срби у Дракулићу и околним местима побијени искључиво због своје верске припадности, као и да је злочин био део тадашње систематске државне политике фашистичке НДХ.

 

«Ваља извлачити искуства из сваког оваквог трагичног догађаја и зато нам је изузетно важан државни оквир, звани Република Српска, која је гаранција слободе и опстанка на овом простору», поручио је Радојичић.

 

 

РТРС/Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;