Упркос одлуци премијера Сорина Гриндеануа да повуче спорну уредбу којом се одређени случајеви корупције декриминализују, на улицама Букурешта и око 70 других румунских градова настављени су протести. Окупљени поручују да су се «пробудили» и траже оставке.

На седници коју је влада Румуније заказала за недељу требало би да званично буде повучена спорна уредба  о чему је грађане током вечери обавестио премијер Сорин Гриндеан.

 

Демонстранти су, након те објаве, кратко славили а затим наставили протесте у престоници и у другим градовима широм земље. умунски медији јављају да се у Букурешту окупило око 170.000 људи, који узвикују пароле «Оставка, оставка» и машу румунским заставама.

 

На једној од зграда у близини канцеларије премијера, ласерски је пројектована мапа Румуније на којој пише: «Пробудили смо се!».

 

Према проценама полиције, у још око 70 градова широм Румуније окупило се 330.000 људи који протестују против потеза владе.

 

Румунски премијер Сорин Гриндеану рекао је раније да је влада одлучила да повуче спорну уредбу јер не жели поделу земље и истакао да одговорност за конфузију које је та уредба изазвала у јавности сноси министар правосуђа.

 

«Не желим поделе. Румунија не може да буде преполовљена. Румунија сада изгледа као да је подељена на два дела, а можда и више делова. Таква ситуација је последње што желим», нагласио је док је на улицама престонице хиљаде људи са олакшањем дочекало ову одлуку.

 

 

«После свих ових дана донели смо неколико одлука. Најпре сутра ћемо на седници владе по хитном поступку укинути ову уредбу», рекао је Гриндеану и додао да ће се пронаћи правни начин да она не ступи на снагу.

 

Ипак, Гриндеану је  нагласио да и даље жели да спроведе програм владе.

 

Влада социјалдемократе Сорина Гриндеануа је на власти мање од месец дана и изненада је усвојила декрет који декриминализује злоупотребу власти тако да нека дела постају кажњива затвором само ако је штета већа од 44.000 евра.

 

Такође, парламенту је доставила предлог на основу ког би око 3.000 затвореника осуђених на мање од пет година затвора било ослобођено издржавање казне, како затворске установе не би биле пренатрпане.

 

Овакве намере владе критиковане су као највеће одступање од антикорупцијских реформи, од 2007. године, када је Румунија постала чланица ЕУ. Доношење спорне уредбе изазвао је масовне протесте у Букурешту и другим румунским градовима.

 

Иначе, Румунија је земља у којој су последњих 30 година на улици рушени диктатори и обаране владе, изазивани парламентарни избори.

Извор Вечерње Новости

 

Тагови: ; ;