Неколико десетина демонстраната се окупило испред шпанског Министарства спољних послова у  Мадриду Они траже да се престане са подржавањем украјинских власти и да се «директно или индиректно» прекину дипломатски односи са Кијевом.

 

Према присутнима, разлог за протест је погоршање ситуације у Донбасу  у последњих неколико дана. Мадридски активисти оптужују Кијев да  «спроводи казнену операцију против цивилног становништва Донбаса, кршења споразума Минск, као и непоштовање забране употребе тешког  наоружања.»

 

Организатор акције, лидер  «Форума против империјалистичког рата и НАТО-а» Ангелес Маестро, је дописнику агенције РИА Новости рекао да оптужује владу и ЕУ за саучесништво у смрти цивила погинулих приликом гранатирања цивилних објеката од стране украјинске војске.

У рукама демонстраната су биле слике цивилних насеља Донбаса и заставе ЛНР. Учесници су викали: «Фашизам ван из Донбаса!», «Не НАТО базе «, «Донбас ће победити!».

 

Акција је одржана под слоганом: «Кијев бомбардује цивиле. Донбас пружа отпор. »

 

Активисти траже од шпанских власти да «зауставе политичку и војну подршку, директну и индиректну (кроз ЕУ и НАТО), влади у Кијеву.»

Тагови: ; ;