Европска унија је спремна да сарађује са Русијом како би заједничким напорима објединиле Либију, изјавила је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и најавила да ће састанак са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим састанак на ту тему бити одржан наредне седмице.

 

 

„Детаљно смо дискутовали о томе како да ујединимо команданта либијске војске маршала Халифу Хафтара и шефа владе националног јединства Фајеза ел Сараџа, а то ћемо наставити и наредне недеље“, рекла је она.

 

 

Могеринијева је оценила да ЕУ у потпуности подржава рад премијера Сараџа и председнички савет, а спремна је и да подржи либијски процес који је заснован на међународном праву према систему УН, што би могло да доведе до уједињења земље.

 

„Уколико успемо да остваримо сарадњу и са Русијом, то ће бити изузетно позитивно, иако је неопходно договорити се до које мере је та сарадња могућа“, додала је она.

 

 

Могеринијева је рекла и да је са Лавровим постигнута сагласност за сарадњу на питању Сирије, иако није прецизирала у каквом облику.

 

 

 

Спутњиј+к

Тагови: ; ; ; ;