Јеменски побуњеници Хути изјавили саопштили су да су «успешно извршили» експеримент испаљивања балистичке ракете «земља-земља» на главни град Саудијске Арабије Ријад, и обећали Саудијској Арабији нови напад, преноси «Ал Масдар» који се налази у Уједињеним Арапским Емиратима.

 

 

Лист наводи да су саудијске власти демантовале ове тврдње. Према њиховој верзији блесак и шум су резултат земљотреса или пада метеора а не ракетног удара.

 

Према незваничним информацијама у Ријаду је уведен ванредни режим.

 

Лансирање је, према изјавама јеменских стручњака извршено у недељу увече. Према информацијама «Ал Масдар» ракета «Боркан 1» испаљена је на територију војне базе Мазахимија западно од Ријада. Инфомација о жртвама и разарањима нема.

 

Ово није први случај јеменског ракетног напада на Саудијску Арабију. У септембру 2016. године Хути су ракетом «Боркан 1» погодили циљ у граду Таиф на југозападу земље. Том приликом саопштили су да је следећа мета напада Ријад.

 

Подсетимо Саудијска Арабија се налази на челу арапске коалиције која већ годину и по дана бомбардује Јемен са циљем повратка на власт Абедрабех Менсур Хама који је свргнут са власти 2014 године и који је побегао у Ријад.

Тагови: ; ; ; ;