Господин Порошенко изгубио је свог главног спонзора. Очигледно да овај ручни режим Барака Обаме више не представља никакву вредност за западне партнере. Још прошле године Украјина је постала терет за Европу и одржавала се «на површини» само захваљујући лобистима из администрације Барака Обаме. Долазак Трампа на власт означио је нову етапу у односима, како са крупним играчима тако и са марионетским властима у уништеним колонијама.

 

 

Још у време предизборне кампање милијардер је више пута иступао против подршке беспомоћној, и што је најважније бескорисној Украјини. Као што је и познато нови председник је почео своја предизборна обећања, да претвара у дела већ у првим минутима боравка у Овалном кабинету. Као што је и обећао Трамп престаје са финансирањем пројекта свога противника.

 

Страшне, за патриоте, промене десиле су се још у другој половини јануара али тек сад је Национална банка Украјине одлучила да саопшти истину. У НБУ признају да не очекују у 2017. години 1. милијарду еврообвезница са државном гаранцијом САД. Трамп је одбацио иницијативу коју је покренуо његов претходник. Нешто касније овај пример је следио и ММФ а касније и Брисел. Финансијска славина која је подстрекивала радикални украјински национализам заврнута је на свим пољима а главну улогу над банкротом који несумњиво виси над Кијевом игра Вашингтон. Остали «кооснивачи» Мајдана увек су се прво угледали на Ујка Сема.

 

НБУ је представио квартални распоред финансирања Украјине из иностранства и самим тим најавили неку врсту казне за све Украјинце а самим тим и за господина председника. У новом извештају више нема назначених милијарди долара. Такође, значајно су смањене транше ММФ-а и помоћ Брисела. Укупно Украјина неће добити око 1,5 милијарди долара. И ова суморна информација заснована је на обећањима ММФ-а који никако да дочека испуњење свих постављених услова. Кијев је до сад испунио 3. од 11. тачака меморандума ММФ-а а банкари су већ додали нових 12. Према мишљењу већине експерата 1. милијарда долара је била последња транша и на више Порошенко и његов тим не могу рачунати. Са овим ставом се слажу и многи европски политичари.

 

Истовремено госпођа Гонтарова наставља да храни публику многобројним обећањима. «Иностранство» је већ требало да помогне патриотама до краја јануара. Буквално пре три дана рокови су померени за фебруар. При том мало је вероватно да ће европски банкари током фебруарског заседања ММФ-а уопште и поменути украјинске транше. Касније су званичници ММФ-а обећали Гонтаревој да ће проблем транши решити у блиској будућности али питање и даље виси у ваздуху. Кијевски реформатори никако да покрену процес а противе се и већини захтева. Дакле, највероватније да ни смањену траншу са 1,3 на 1 милијарду долара Кијев неће видети.

 

Као резултат НБУ већ сад може прогнозирати дифолт у скорије време. Нови председник САД случајно је блокирао све финансијске изворе Кијеву и самим тим ставио тачку на будућност Украјине у њеном садашњем облику. Не треба заборавити да поред проблема без нових транши Украјини ускоро предстоје и проблеми са враћањем дугова. У 2018. години ММФ планира да уплати Украјини нову траншу од 3,9 милијади долара уз услов да већина доспелих дугова буде угашена. А у 2019. години Украјина има обавезе да погаси све еврообвезнице чије је гаранције укинуо Трамп.

 

У ствари Украјина већ пада у јаму дифолта и сваки дан све више губи шансе да се извуче из њих. Публику и даље хране причама о милијардама иностране помоћи а истовремено се полако припремају за економски крах. Над Порошенком виси много Дамаклових мачева (ако се тако може изразити) и 2017. година ће бити последња за режим у сваком погледу. Реформатори су сами себе увукли у замку, и сада, у теорији покушавају панично да се извуку из ове ситуације.

 

 

 

Јуриј Макаренко

Тагови: ; ;