Убијене фашистичким метком и бандеровском секиром не треба делити.

 

 

Потомци Пољака, жртава Организације украјинских нациста и Украјинске устаничке армије (ОУН, УУА) у Западној Украјини, током Другог светског рата, обратили су се отвореним писмом председнику Пољске Анџеју Дуди са захтевом да се прекину сви контакти са украјинским градовима где локалне власти подижу споменике убицама из ОУН-УУА и дивизије СС «Галичина».

 

«Сматрамо својом патриотском обавезом предложити извршној и законодавној власти предлог закона, којим ће се забранити локалним властима да потписују било какве споразуме о сарадњи са украјинским градовима где се славе убице пољског народа и ратни злочинци»- наводи се у писму.

 

«Подсећемо да је град-побратим древног пољског града Краков- Кијев у коме главне улице носе имена лица одговорних за геноцид над Пољацима (Степан Бандера, Роман Шухевич, и где се налазе споменици, постављени у част ових злочинаца. Да ли би администрација Кракова потписала партнерске односе са Берлином уколико би у овом граду био споменик Адолфу Хитлеру а главна улица носила његово име»- питају се пољски грађани у писму истичући да не треба правити разлику између оних који су убијени хитлеровским метком и бандеровском секиром.

 

У септембру 2016 године власти пољског града Нова Саржина раскинуле су партнерске односе са градом Долина у Ивано-Франковској области због додељивања Степану Бандери титуле почасног грађанина. И овакав покрет јача у Пољској.

 

За три године «новог режима» након државног преврата у Украјини, изграђено је око 40 споменика и музеја у част Степана Бандере и неколико десетина у част Шухевича (Лавов, Калуш, Моршин.Самбор,Тернопољ, Коломију идр.), не рачунајући многобројне спомен плоче и бисте по разним школама, гимназијама и универзитетима, као и споменике другим украјинским казненицима.

 

На данашњи дан око 70 пољских градова имају специјалне везе са украјинским градовима, посебно у Западној Украјини где су биле најсвирепије бандеровске убице.

 

 

«Породицама жртава убијених од стране егзекутора из ОУН-УУА и украјинске 14 дивизије СС «Галиција» тешко је поверовати да би приоритети спољне политике Пољске били заташкавање истине о геноциду који су Украјинци починили над Пољаци,као и поштовање оних који су одговорни за овај геноцид»- наводи се у писму Анџеју Дуди.

 

Копију писма, потомци жртава украјинских нациста послали су и премијеру Шидлу, сеиму, сенату, као и лидеру десничарске странке «Право и правда» Јарославу Качинском.

Тагови: ; ; ;