Клуб одборника опозиционог Демократског фронта поднеће Скупштини Подгорице иницијативу да се Стјепану Месићу одузме титула почасног грађанина.

 

 

Како наводе, некадашњем хрватског председнику треба одузети ту титулу због његових изјава које су недавно обелодањене о логору Јасеновац.

 

Месић је за почасног грађанина Подгорице изабран 2007. године уз противљење тадашње опозиције.

 

То није први пут да постоји такав захтев, раније је тражено да му се награда одузме због «афирмације ратних злочина над Србима у Хрватској», као и због нарушавања принципа међународног права.

 

У иницијативи ДФ-а пише да је Стјепан Месић «на састанку у Новској, 2007. године, порекао усташке злочине у Јасеновцу».

 

Миодраг Бешовић (ДФ) наводи да је у време када је Стјепан Месић предложен за почасног грађанина Подгорице опозиција била против тог предлога.

 

«Локална власт на челу са Миомиром Мугошом тада је бранила свој приједлог наводећи да је он антифашиста, доказани критичар злочина који су урађени. Снимци који су изашли у јавност доказали су да то није тачно. Он је тада рекао то што је и мислио, а то је да то за њега нису били злочини, да Јасеновац није био концентрациони логор где су људи масовно убијани. Он је оправдао злочине, рекао је да логор Јасеновац није било стратиште, него да је то био радни логор и да су људи послати тамо да би били спасени» — наводи Бешовић, пише подгорички Дан.

Тагови: ; ;