Током последњих борби у Донбасу, Украјина је апеловала код свих међународних организација због активирања борби око Авдејевке.

 

 

Ову тему су разматрали и Савет безбедности УН и ОЕБС.

 

Посебно се очекивала реакција новоизабране администрације САД.

 

Она је све изненадила својом мекоћом.

 

Две велике разлике

 

 

Амерички Стејт Департмент изразио је забринутост због насиља на истоку Украјине и позвао на хитно успостављање примирја и омогућавања приступа мисији ОЕБС-а.

 

«Ми потврђујемо подршку САД-а потпуној имплементацији Минског споразума»- наводи се у саопштењу.

 

Крајем децембра током интензивирања борби код Светлодарске дуге реакција САД-а била је сасвим другачија.

 

Тад је Стејт Департмент оптужио Русију за погоршање ситуације у Донбасу и позвао Москву да изврши утицај на «сепаратисте».

 

Одсуство комуникације?

 

Са претходном америчком администрацијом председник Украјине Петро Порошенко био је на сталној вези.

 

Сад се ситуација изменила.

 

Сад Порошенко покушава да са новом администрацијом разговара преко посредника. Тако је на економском форуму који је одржан у Давосу 16 јануара Порошенко тражио од британске премијерке Терезе Меј да се током сусрета са Трампом дотакне и украјинске теме.

 

 

Америчка штампа изненађује

 

 

Издање The New York Times објавило је материјал о погоршању ситуације у Донбасу, у коме је рат у Украјини назвало грађанским.

 

О томе сведочи скриншот материјала новинара Ендрју Крамера који је више пута био у Украјини. Наслов је звучао као: «Ukraine Civil War Heats Up as U.S. Seeks Thaw With Russia», што у преводу значи «Грађански рат у Украјини се захуктава док САД стреме ка отопљавању односа са Русијом».

 

После одређеног времена из наслова је уклоњена реч civil,тј, грађански. У овом моменту на страницама  NYT говори се само о рату у Украјини.

 

Рано за панику

 

У саопштењу амерички Стејт Департмент користио је класичну дипломатску фразу «дубока забринутост», наводи у коментарима за Корреспондент.net, виши истраживач Института за светску историју Украјине Максим Јали.

 

«Они морају да изаберу неку реакцију. И после анексије Крима Барак Обама је изражавао дубоку забринутост. Али с обзиром да се сад у Стејт Департменту дешавају промене то није чудно, После ће формирати став и у вези са Украјином. Још увек није одређена ни особа која ће се уместо Викторије Нуланд бавити Европом а самим тим и Украјином»- рекао је Јали.

 

Он додаје да не треба заборавити да Стејт департмент не креира сам спољну политику, него спроводи ону коју формира председничка администрација.

 

«Због тога у скорије време, а посебно пре именовања Рекса Тилерсона за државног секретара, неће бити формиран став у вези Украјине. Такође, он ће зависити и од договора Путина и Трампа у вези заједничког деловања у Сирији, и шта ће Путин предложити Трампу, а не обрнуто као што то звучи у руској и америчкој штампи»- рекао је овај експерт.

 

Историчар сматра да Путин као и увек користи моменат неопредељености ставова како би учврстио своју позицију у преговорима као што је увек било пред сваки важан састанак о Донбасу.

 

 

КОРРЕСПОНДЕНТ УКРАИНА

 

 

 

 

Тагови: ; ;