Како пише у свом чланку за Politico бивши официр ЦИА Алекс Финли, грађани САД очекују помоћ од Европе у овој ситуацији кад се на власти нашао Доналд Трамп. «Без тебе ћемо највероватније ускоро сви говорити руски»- наводи иронично Фили обраћајући се Старом Континенту.

 

 

 

 

«Драга Европо ви сте више пута чули шалу како би, да није нас било данас сви говорили немачки. Кад су тиранија и деспотизам за време Другог светског рата односили превагу над демократијом, ми смо се умешали и помогли вам да пружите отпор пламену фашизма и збришете непријатеља са лица земље и обновите темеље демократије. Данас се ова шала окренула против нас. Случајно смо позвали Русију у Белу Кућу. Данас кад се подижу зидови и затварају границе ми се обраћамо вама за помоћ»- пише аутор.

 

Финли напомиње да су САД скоро 70 година биле камен темељац «западне алијансе безбедности».

 

«Ми смо са поносом служили као бедем против руске агресије у Европи. Као највећи чланица НАТО-а, били смо гигант који је стајао иза гаранције колективне безбедности, Наша велика економија и моћна армија увек су били у позадини на западном плану. Ми то нисмо радили да би успоставили нашу власт над вама или да би вам говорили шта да радите. Ми смо то радили јер су Европљани и Американци складни партнери. Нама је добро са вама»- пише Алекс Финли.

 

 

Такође, пише аутор, Владимир Путин и његове «марионете популисти» покушавају да изазову раскол између Европе и САД а нови амерички председник. чини се, нема аверзију да учествује у тој игри.

 

«И то је наша кривица. Ми Американци смо сами изгласали да се нађемо у овој тешкој ситуацији»- наводи се у чланку.

 

«Већина нас, и Европљана и Американаца не сматра Русију као наш модел друштва. Многи од вас знају како је било под тешком руком Русије, и кад сте се од ње ослободили обратили сте се нама. Због своје будућности изабрали сте наш пут. Европо ти имаш шансу да заштитиш ту стабилност од које смо ми недавно одустали, и устани док још имамо наду за уједињењем»- пише Финли.

 

Како он наводи, Американци знају у каквом се тешком положају нашла Европа. И с обзиром на чињеницу да амерички председник «као папагај понавља тезе Кремља», Европа може посумњати у даљу сарадњу са САД по питању безбедности. Међутим, аутор позива да се има на уму да, ако Америка и Европа не помогну једна другој биће мање безбедне.

 

«С тобом, Европо, ми се осећамо сигурно и ми знамо да нам је боље заједно него кад смо одвојени. Молимо вас Европо држите за нас бакљу слободе, све док не будемо у могућности да се ујединимо у напредном и слободном свету. Ми као народ очекујемо да нас спасете. Сви ми»- наводи Алекс Финли у свом чланку у листу Politico.

Тагови: ; ;