Главне странке у Европском парламенту иступају против Теда Мелока који је именован за новог америчког амбасадора у ЕУ. О овом дипломатском скандалу саопштила је «Известия» позивајући се на извештај посланика Европског парламента.

 

 

Против кандидатуре Мелока су посланици конзервативних социјалистичких и либералних партија у ЕП-у Главни разлог је наводно непријатељски однос Мелока према ЕУ.

 

У специјалном извештају за који се очекује да ће бити прочитан током ванредног заседања фракција, кандидатура Мелока је названа неприхватљивом. Тако сматра парламентарно удужење «Уједињена алијанса социјалиста и демократа».

 

«ЕУ мора да узме у обзир наше неслагање у вези кандидатуре Теда Мелока за амбасадора САД-а. Његова је изјава да је ЕУ бесмислена»- наводи се у саопштењу.

 

Према њиховом мишљењу «лица која подривају јединство ЕУ не могу бити званични представници у ЕУ него треба да буду проглашени персонама нон грата».

 

Међутим потенцијални амерички амбасадор у Бриселу није непознато име. Он је био на челу Одбора за спољне послове америчког Сената, он је радио у Стејт Департменту, УН и био је консултант садашњег америчког председника током предизборне кампање. Према мишљењу америчких експерата Тед Мелок је најкомпетентнија личност за место америчког амбасадора у Бриселу.

 

Мелок сам признаје да је противник метода ЕУ, Европске комисије и самог Европског парламента, и присталица Брегзита.

 

«У својој дипломатској каријери допринео сам распаду СССР. Сад је по мом мишљењу време да се «укроти» још једна организација- ЕУ»- рекао је Мелок.

 

 

Тагови: ; ;